Trappen har de senere år gått fra å være et møbel som kun skulle frakte mennesker mellom etasjer, til å være et designelement i hjemmet. Sølete barneføtter, husdyr med skarpe klør eller leker og ting som faller og skaper riper setter alle sitt preg på trappen. Har du god, og riktig, rutine for vedlikehold av trappen forlenger du levetiden betraktelig.

Om treverk
Tre er et naturmateriale og vi kan si at materialet «lever». Ved svingninger i luftfuktigheten vil det utvide og trekke seg sammen. Nordiske land opplever store temperaturforskjeller mellom årstidene. Optimalt burde den relative luftfuktigheten ligge på 50-60% og en romtemperatur på 18-20°C. Store variasjoner i dette gjør at treverket kan sprekke eller utvide seg.

Sølete barnesko og våte dyreføtter kan etterlate skader på trappen om det ikke fjernes. Sandkorn fra sko og føtter riper opp overflatebehandlingen og gir vann mulighet til å trekke inn i treverket, og i verste fall sveller treverket opp. Flekk over med små skader så fort de oppdages.

Renhold
Har trappen kun støv eller annet løst smuss er det lurt å bruke støvsuger eller en tørr moppe.
På smuss som sitter fast kan du bruke en lett fuktet klut eller en myk kjøkkensvamp. Vri godt opp. Velg et mildt, syntetisk vaskemiddel (unngå grønnsåpe og vaskemiddel med salmiakk eller slipemiddel) for å bevare trappens utseende og lakk/maling/beis. For høy pH-verdi kan skade overflaten. Tørk godt av trinnene slik at vann ikke blir liggende.

Oljede trapper
En oljet trapp trenger årlig vedlikehold. Normal bruk vises best i trinnsonen, som oftest midt på trinnet hvor foten settes ned, ved at overflaten er blankere. Områder med mest slitasje kan med fordel oljes 1-2 ganger i året. Puss lett med veldig fint sandpapir og påfør olje. La oljen trekke i noen minutter før du fjerne overflødig olje med en lofri klut eller gammel t-skjorte. Det anbefales å oljebehandle trappen hyppigere de første årene.

Malte og lakkerte trapper
Malte eller lakkerte trapper trenger også vedlikehold, men ikke like ofte som oljede trapper. Skadede og slitte partier slipes lett med et fint sandpapir og flikkes med enten maling eller lakk på det utsatte partiet.

Etterstramming av skruer
Tre er et levende materiale som vil utvide eller krympe i tråd med luftfuktigheten i rommet. Luftfuktigheten varierer igjen med årstidene. Er trappen din ny kan det lønne seg å sjekke og etterstramme skruer når det har gått et år.

Del med venner