Det er i hovedsak størrelsen på trapperommet og selve trappehullet som avgjør hvilke form trappen din kan ha. Det er høyde og lengde på de tre sidene i trapperommet som avgjør hvilken løsning man får plass til. De vanligste typene trapp er rett trapp, svingtrapp i 90° og 180°, og repotrapp i 90° og 180°. Tar du med trappen tidlig i planleggingsprosessen når du bygger hytt hus eller bygger om trapperommet kan man sette av nok plass til akkurat den typen trapp du ønsker. Les mer på Anbefalte trappemål.

trappevinkler_rett-trapp_mini trappevinkler_90-sving-trapp_mini trappevinkler_180-sving-trapp_mini trappevinkler_90-repo-trapp_mini trappevinkler_180-repo-trapp_mini

Husets største møbel

Ny trapp er en større investering og det er verdt å bruke tid på å finne riktig modell, vinkel og farge. Se på husets stilart og tenk på proposjonene i trappen, materialvalg, overflatebehandling og valg av tresort. Ønsker du en luftig eller massiv trapp? Skal den være moderne eller tradisjonell? Skal den være et blikkfang i stuen eller kun som ferdsvei ned i kjelleren? Skal f.eks. fargen på vangen eller gelenderet gjenspeiles i elementer av interiøret?

Størst og minst – valg av trappeform

Den mest arealeffektive trappen er en 90° svingtrapp. En repotrapp trenger litt mer plass forde den har et parti midt i trappen uten stigning. Det kan være en trappeavsats i en svingtrapp eller et flatt parti midt i en rett trapp. Repoet, også kalt hvilerepo, er der slik at personer som ferdes i trappen kan stoppe og hvile. Er uhellet ute begrenser også repoet fallhøyden og hindrer fall ned hele trappen.

Fortvil ikke. De fleste trappemodeller kan lages i alle vinkler avhengig av trapperommet. Spør oss om råd.

Formelen for en god trapp – trinnhøyde og dybde

For at trappen skal føles behagelig å gå i krever det riktig trinnhøyde, trinndybde og stigningsgrad. Trinn med for stor høyde gir en bratt og tung trapp. For lave trinn igjen gir en slak og lang trapp. Størrelsen på trinnflaten spiller også inn på hvor komfortabel vi oppfatter trappen. En tommelfinger regel er trinnhøyde på 12-16 cm, og trinnflate på 25-40 cm. Kombinasjonen av trinndybde og trinnhøyde er stigningsgraden på trappen. Stigningsgraden kan regnes slik: 2x opptrinn + 1x inntrinn = 62 cm.

Tilpassede løsninger

I motsetning til de fleste andre møbler er trappen skreddersydd til hvert enkelt trapperom, uavhengig om det er nybygg eller renovering. Du kan derfor være trygg på at du får en trapp som passer til ditt rom. Vi kommer gjerne på et hjemmebesøk for å ta mål og veilede i valg av vinkel, modell og overflatebehandling. En trygghet for deg!

Del med venner